Angliában a futball tulajdonképpen egy vallás. A Premier League a világ talán legjobb és legkiélezettebb bajnoksága, Nagy-Britannia pedig a többi európai országhoz hasonlóan egyedi kulturális sajátosságokkal bír. Mire figyeljünk az angliai stadionok látogatása során? Mi az, ami biztosan elnyeri majd a tetszésünket, s mi az, amin nem érdemes meglepődnünk?


A Premier League a sokszínűség elegye

Amennyiben úgy döntesz, hogy elutazol egy Premier League-mérkőzésre, ugyanazt a bajnokságot látod majd Nagy-Britannia különböző szegleteiben – ám teljesen más élményben lesz részed. Más szokásokkal találkozhatsz délen, a napsütötte Brightonban, kicsit feljebb, Londonban, az ország közepén, Manchesterben és Birminghamben, vagy épp északon, a hideg és esős Newcastle-ben. Az utóbbi évek trendje, a mérkőzések előtti fényshow azonban szinte minden brit stadionban megtalálható.

Anfield Road (Liverpool)

A klubok himnuszai csak fokozzák az élményt

Ily módon szórakozhatunk például a fővárosi Tottenham Hotspur Stadionban, a brightoni Amex Stadionban vagy a New Castle-i Szarkák otthonában, a St. James Parkban, miközben a háttérben a klubhimnuszok és jól ismert, régi slágerek szólnak. A stadionok előtti területeken pedig egyre gyakrabban DJ-k pezsdítik fel a hangulatot az érkező szurkolók számára.

A Premier League-ben és általában az angol futballban nincs olyan klub, amelynek ne lenne saját himnusza. Közülük az egyik leghíresebb a liverpooliak „You’ll Never Walk Alone“ című dala. S amikor az Anfield Roadon több mint 50 ezer szurkoló egyszerre zendít rá, az ellenfelek tudják, hogy bajban vannak. A Chelsea otthonában, a Stamford Bridge-en a „The Liquidator“-t, míg a West Hamnél az „I’m Forever Blowing Bubbles“-t éneklik – utóbbinál igazi buborékok kíséretében.

Angliában minden egyes klubnak van valamilyen sajátossága, akár a Premier League-ben, akár a League Two-ban vagy más alacsonyabb osztályban játszik. Ezek által a szurkolók jobban tudnak azonosulni az élménnyel, s könnyebben át tudják adni magukat a mérkőzés hangulatának.

 Az angol futball íratlan szabályai

Szóval garantáljuk, hogy a szigetországban rendezett mérkőzéseken otthon érzed majd magad. Első osztályú futball- és kísérő show-t, valamint a világ legjobb bajnokságának játékosai láthatod majd. Azonban még a Premier League stadionjaiban is van néhány íratlan szabály, amelyeket – ha nem akarunk bonyodalmat – jobb, ha betartunk.

Az például elképzelhetetlen, hogy a hazaiak szektorában a vendégcsapat mezében jelenjünk meg. Angliában ez igen nagy udvariatlanságnak számít, s a szervezők ilyenkor finoman távozásra szólítanak fel bennünket. Néhány kisebb klubnál, mint például a Brentford, a Brighton vagy a Crystal Palace, még a hazai szurkolók is szembeszállhatnak velünk, ha úgy látják, hogy nem szurkolunk eléggé.

Lehetséges, hogy azzal is meggyanúsítanak majd, hogy a vendégek szurkolói vagyunk álruhában. Azokban a stadionokban, ahol nem fordul meg sok turista, természetesen autentikusabb brit hangulat uralkodik, de ha nem csatlakozunk a többséghez, bizony ki fogunk lógni közülük. Hasonló a helyzet a stadionok körüli kocsmákban és éttermekben. Akár Londonban, akár Manchesterben, Liverpoolban vagy Birminghamben tartózkodunk, a helyszín körüli kocsmák kizárólag a hazai csapat szurkolóinak szólnak. Vannak, akik csak akkor engednek be, ha a klub színeit viseljük vagy van érvényes jegyünk.

Emirates Stadium (Arsenal)

Talán túlzásnak tűnik mindez, de tulajdonképpen arról van szó, hogy az ellenfélnek szurkoló provokátorok ne ronthassák el a hazai szurkolók élményét. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezek az „íratlan szabályok” megoldást jelentenek a huligánokkal kapcsolatos problémára is, amely különösen a múlt század 70-es és 80-as éveiben sújtotta Angliát. Így szinte lehetetlen, hogy azokon a helyeken, ahol nagy a hazai csapat drukkereinek koncentrációja, bárki is a vendégeknek szurkoljon.

Első osztályú sportélmény

Élőben látni egy Premier League-mérkőzést túlzás nélkül életre szóló élményt jelent, hiszen ez az egész már rég nem csak a futballról szól. A modern trendeket követő klubok és azok hagyományai, melyekből az angolok egy tapodtad sem engednek, olyan világszínvonalú sportlátványosságot eredményeznek, amely a földkerekség minden tájáról vonzza az embereket. Ha tehát mi is ellátogatnánk Angliába, legalább három napot töltsünk el az adott helyszínen, hogy legyen időnk megtekinteni a kulturális emlékeket, körbejárni a stadiont, valamit nyugodtan rákészülni a mérkőzésre.

A stadiontúrák már önmagukban is élményszámba mennek, hiszen bepillanthatunk az öltözőkbe, megnézhetjük a cserepadokat és magát a pályát, illetve a klub féltve őrzőt trófeáit. A mérkőzés előtti és utáni hangulat is felejthetetlen: szurkolókkal teli utcák, zsúfolt metróállomások és véget nem érő kántálások.

Tottenham Hotspur Stadium

Ugyanakkor a szigetországban nem feledkeztek meg a futball gyökereiről sem. A sportág vezető képviselői pontosan tudják, hogyan kell lépést tartani a konkurens versenyekkel és sportágakkal. Elvégre, az angolok mindig is tudták, hogyan kell focizni. Ezért aztán nemcsak a szurkolóknak lehet alkalmas úti cél egy Premier League-mérkőzés, hanem a családtagoknak és a barátoknak is, hiszen Nagy-Britanniában mindenki megtalálhatja a számításait.


>>> logóra kattintva megtekintheti ajánlatunk részleteit! >>>

 

Arsenal

FC Chelsea  

Manchester United

FC Liverpool 


 


Manchester City

Tottenham Hotspur

FC Everton

Newcastle United


 


West Ham United


Crystal Palace 


Leicester City


FC Fulham


 

Queens Park Rangers


FC Watford 


Brentford FC


FC Southampton


Premier League focijegyek – Angol Bajnokság

Arsenal focijegy meccs jegy, belépőjegy | Burnely belépő meccs jegy, foci jegy | Bournemouth belépő meccsjegy, focijegy | Chelsea belépő meccs jegy, foci jegy | FC Everton belépő meccs jegy, foci jegy | Crystal Palace FC meccs jegy, foci jegy | Hull City belépő meccs jegy, foci jegy | Leichester City belépő meccs jegy, foci jegy | Tottenham Hotspur belépő meccs jegy, foci jegy | Manchester City belépő meccs jegy, foci jegy | Manchester United belépő meccs jegy, foci jegy | Middlebrough belépő meccs jegy, foci jegy | FC Southampton belépő meccs jegy, foci jegy | FC Liverpool belépő meccsjegy, focijegy | Swansea City belépőjegy meccs jegy, foci jegy | Stoke City belépő meccs jegy, foci jegy | FC Watford belépő meccs jegy, foci jegy | West Bromwick Albion belépő meccs jegy, foci jegy | West Ham United belépő meccs jegy, foci jegy | Queens Park belépő meccs jegy, foci jegy | Aston Villa belépő meccs jegy, foci jegy | Fulham belépő meccs jegy, foci jegy | Newcastle United belépő meccs jegy, focijegy

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail