Egyre nagyobb a nézői érdeklődés a Ligue 1 iránt. A 2022/2023-as szezonban a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság mérkőzéseinek látogatottsága először haladta meg a 9 milliót. Egy meccsre átlagosan 23 810 néző váltott jegyet, ami új rekordot jelentett.


A Marseille vonzza a legtöbb szurkolót

A legtöbben az Olympique de Marseille otthonába járnak (átlagban 62 716 néző), a Paris Saint–Germain átlagban 47 418 szurkolót vonz, az Olympique Lyon pedig csak kicsivel marad le tőlük (46 701). Természetesen a legnagyobb vonzerővel még mindig a “Le Classique”, avagy a Marseille és a PSG klasszikus rangadója bír, amelyre tavaly februárban 65 894 szurkoló volt kíváncsi az Orange Vélodrom stadionban.

Az idegenbeli mérkőzésekre is nagyobb számban utaztak a nézők: összesen 125 207 szurkoló, ami mérkőzésenként átlagosan 350 vendég nézőt jelentett (az azt megelőző szezonban ez a szám csupán 286 volt). A legnagyobb létszámban az RC Lens szurkolói kísérték el csapatukat az ellenfél pályáira (átlagban 861 néző meccsenként), majd a sort az Olympique Marseille (776) és a másodosztályban szereplő Saint-Étienne (539) folytatta. Ugyanakkor az AJ Auxerre (510) és az AS Monaco (509) is átlépte az ötszázas határt.

„Farmerek ligája”?

A Ligue 1 továbbra is utolsónak számít az öt legnagyobb európai bajnokságban (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A). Sokan gúnyosan „farmerek ligájának“ nevezik, ahol a játékosok napközben a munkájukat végzik, gazdálkodnak, este pedig focizni mennek. A francia első osztály vonzerejét nem növeli az a tény sem, hogy az elmúlt egy évtizedben a Paris Saint-Germain-nek jóformán nem akadt jelentősebb kihívója a bajnoki címért folytatott küzdelemben.

A klubot 2011-ben vásárolta fel a katari állami tulajdonban lévő Qatar Sports Investment, amely azóta több mint egy milliárd eurót költött játékosokra. Ám hiába a sok sztárjátékos, a párizsiak nem tudtak utat törni maguknak az európai kupaporondon: a Bajnokok Ligáját például egyszer sem sikerült elhódítaniuk – még olyan ászokkal sem, mint Messi, Neymar vagy Mbappé.

Ráadásul Londonhoz, Madridhoz, Rómához vagy más európai fővárosokhoz viszonyítva Párizsból hiányzik egy élvonalbeli városi derbi, miután a Paris FC csak a második ligában játszik, s utoljára az 1978/79-es szezonban szerepelt az elitben.

Multikulturális ország és bajnokság

A futball viszonylag népszerű Franciaországban, de a nézők nagy részét a „munkásosztály“ alkotja, a „burzsoázia“ a rögbit részesíti előnyben. Persze, a szurkolók képesek összefogni és egyként szorítani a nemzeti válogatottért, ám ha a siker elmarad, akkor azért az afrikaiak vagy az arabok a hibásak.

„Amikor gólt lövök, francia vagyok. Amikor nem, akkor arab” – nyilatkozta egy alkalommal Karim Benzema.

Tény, hogy a válogatottat túlnyomórészt afrikai vagy arab származású játékosok alkotják. Közéjük tartozik Kylian Mbappé is, aki kameruni-algériai gyökerekkel rendelkezik. A válogatottat egyébként nemcsak „Les Bleus“-nak (A Kékek) nevezik, hanem Bleu, Blanc, Rouge-nak is (kék, fehér, piros), a francia trikolór után.

Mivel azonban a pályán többségben vannak a színesbőrű vagy arab származású játékosok, kialakult a fekete, fehér és Beur (franciául arabot jelent) változat is, amely vizuálisan jobban tükrözi a valóságot. 1998-ban a világbajnok csapat játékosainak 87 százaléka sem francia gyökerekkel rendelkezett.

A Quartz jelenlegi adatai alapján 107 afrikai játékos rúgja a bőrt az élvonalbeli bajnokságok pályáin, s itt most nem a honosított, francia állampolgárságú labdarúgókról van szó. Ilyen számot egyetlen európai bajnokságban sem találunk. Mindez sajnos táptalaja a rasszizmusnak, amivel az országnak továbbra is gondjai vannak. Ez azonban nem csupán a labdarúgásban van jelen, hiszen a szurkolói struktúra is multikulturális.

A PSG ultrái (forrás: PSG)

A legjobbak és legszenvedélyesebbek

A francia stadionok többségében (amelyek rendkívül modernek és szépek, miután Franciaországban 1998-ban világbajnokságot, 2016-ban pedig EB-t rendeztek, így azokat renoválták vagy teljesen új komplexumokat építettek) hamisítatlan futballhangulat uralkodik. Erről főképp az ultrák gondoskodnak. Az Olympique Marseille szurkolótábora kétség kívül a legjobbak közé tartozik. A kikötővárosban erős a multikulturális hatás, s ez a színesség a futballban is megmutatkozik. Társadalmi státusztól függetlenül a szurkolók a gyöngyházfehér-kék színek alatt igazi, szenvedélyes tömeget alkotnak.

Stade Vélodrome a büszkeség és a radikális összetartozás szentélye. Kántálás, fáklyák, füstölők, énekek, fülsüketítő sikolyok: az aktuális ellenfélnek ezekkel is meg kell birkóznia. Kénytelenek meghallgatni a „Nous summers les Marseillas! Et nous allons gagner“ című dalt is, ami magyarul annyit tesz: „Marseille-iek vagyunk és nyerni fogunk!“ Minden mérkőzésre egy különleges, transzparensekkel vegyített, megismételhetetlen koreográfiával készülnek. Ami a jegyárakat illeti, Marseille-ben akár már 15 euró körüli összegért is válthatunk belépőt a mérkőzésekre, míg a francia stadionok többségében 30–40 euróért kelnek el a jobb helyek.

Az ország legjobb és legszenvedélyesebb ultrái közé tartoznak a Saint-Étienne-i szurkolók is, noha a csapat már a második szezonját tölti a Ligue 2-ben (s még ott is 17 ezer néző van átlagban). Bár ez a klub az 1970-es évek óta – amikor Európa legjobbjai közé tartozott (két kupadöntőben is szerepelt) – nem ért el átütő sikert, a Les Stéphanois ultrái hűségesek maradtak. A “Le Chaudron” néven is ismert Geoffroy Guichard Stadion hangulata egyedülálló, mind koreográfiában, mind pirotechnikában, így egyetlen ellenfélnek sem egyszerű ott játszani.

 A legnézettebb francia klubok

A gall kakas országának klubjai nemcsak a hazai stadionokban, hanem a közösségi média világában is valósággal bővelkednek a szurkolókban. Az élen Párizs áll 184 millió követővel, az elmúlt hónapok adatai alapján pedig a következő a sorrend:

  1. Paris Saint-Germain: 184 millió követő
  2. AS Monaco: 20,4 millió követő
  3. Olympique de Marseille: 17,27 millió követő
  4. Olympique Lyon: 10,9 millió követő
  5. LOSC Lille: 4,12 millió követő

Bár a Francia Bajnokság mérkőzésekre nehéz jegyet találni, ha a megfelelő helyen keresi, akkor nagyon is egyszerű!

Rendelje meg a legjobb helyekre szóló Francia Bajnokság jegyeket nálunk garantáltan a legjobb áron, hogy felejthetetlen élményben legyen része! Szurkoljon kedvenceinek a helyszínen Párizsban, Lyonban vagy Marseilles-ben!

>>> logóra kattintva megtekintheti ajánlatunk részleteit! >>>

 

PARIS SAINT-GERMAIN (PSG)

OLYMPIQUE LYONNAIS

OLYMPIQUE DE MARSEILLE

AS MONACO

 


 Ligue 1  focijegyek -Francia Liga

Dijon FCO belépő meccs jegy, foci jegy | FC Girondins de Bordeaux belépő meccs jegy, foci jegy | Olympique de Marseille ( OM ) belépő meccs jegy, foci jegy | Stade Rennais FC belépő meccs jegy, foci jegy | FC Nantes belépő meccs jegy, foci jegy | Angers SCO belépő meccs jegy, foci jegy | OGC Nice belépő meccs jegy, foci jegy | FC Lorient belépő meccs jegy, foci jegy | AS Monaco belépő meccs jegy, foci jegy | Lille LOSC belépő meccs jegy, foci jegy | Toulouse FC belépő meccs jegy, foci jegy | AS Nancy belépő meccs jegy, foci jegy | Lyon belépő meccs jegy, foci jegy | Guingamp belépő meccs jegy, foci jegy | Montpellier HSC belépő meccs jegy, foci jegy | SC Bastia belépő meccs jegy, foci jegy | SM Caen belépő meccs jegy, foci jegy

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail