Az UEFA Európa Konferencia Liga (angolul: UEFA Europa Conference League) a labdarúgásban az UEFA által szervezett, harmadik számú európai kupasorozat klubcsapatok számára az UEFA-bajnokok ligája és az Európa-liga után. Az első kiírás a 2021–22-es szezon, elsődlegesen az alacsonyabban rangsorolt országok klubcsapatai számára. Ezzel párhuzamosan az Európa-liga csoportkörébe 48 helyett 32 csapat kerülne.

Az UEFA 2018. december 2-án hozta nyilvánosságra a harmadik európai kupasorozat tervét, Európa Liga 2 néven. 2019. szeptember 24-én jelentették be a végleges nevet, amely UEFA Európa Konferencia Liga lett.

Selejtezők:

Az UEFA-bajnokok ligájához hasonlóan az Európa Konferencia Liga selejtezője is két ágra, egy bajnoki ágra és egy főágra oszlik. A BL előselejtezőjéből és 1. selejtezőköréből kieső csapatok az Európa Konferencia Liga bajnoki ágára kerülnének.

A főágra kerülő csapatok számát az UEFA ország-együtthatója határozza meg:

  • az 1–5. helyen rangsorolt országoknak egy;
  • a 6–15. helyen rangsorolt országoknak kettő;
  • a 16–50. helyen rangsorolt országoknak három;
  • az 51–55. helyen rangsorolt országoknak kettő.
  • A bajnokságot nem rendező Liechtenstein kivétel, csak a kupagyőztes indulhat.
Csoportkör és kiesése szakasz:

A csoportkörben 32 csapat szerepelne, nyolc darab négycsapatos csoportban. A csoportkörből 16 csapat jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba. Ugyanakkor az egyenes kieséses szakasz előtt a csoportok második helyezettjei az Európa-liga harmadik helyezettjeivel játszanának az EL2 egyenes kieséses szakaszba kerüléséért. Az új sorozatban így összesen 141 mérkőzés lenne.

A sorozat győztese a következő szezonban automatikusan az Európa-liga csoportkörébe kerülne. A mérkőzéseket csütörtökönként játszanák

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail