Nehéz eldönteni, hogy kontinensünk egyik legrégebbi városában járva mi fogja meg inkább az utazót: az esti séták a folyóparton, a kopottas házak és paloták szépsége, vagy a borospincékben tett jóízű látogatások. Egy biztos, Portóban lenni különleges élmény, és a város titkos szegleteit megismerve pár nap után már igazi tripeirosnak – portói lakosnak – érezheti magát az ember.

Eklektikus látnivalók várják Észak-Portugália trendi „fővárosában”

Portó dolgozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik – tartja az egyik portugál mondás. A portóiak valóban szorgalmas emberek hírében állnak Portugáliában – bár ebbe a megállapításba néha némi irónia is szokott vegyülni a déliek részéről. Amihez semmi kétség nem fér, az Porto szépsége és elragadó hangulata. S bár senki nem akarja a „rivális” Lisszabon érdemeit elvitatni, tény, hogy Portó is azonnal elvarázsolja az utazókat. Nehéz eldönteni, hogy kontinensünk egyik legrégebbi városában járva mi fogja meg leginkább az utazót: a folyóparton tett esti séták, a kopottas házak és paloták szépsége, vagy a régi borospincékben tett jóízű látogatások. Egy biztos, Portóban lenni különleges élmény, és a város apró részleteibe merülve néhány nap után már igazi tripeirosnak – portói lakosnak – érezheti magát az ember.

A Douro folyó valójában két várost választ el: Portót és a túlparti Vila Nova de Gaiát, ahol a legendás borospincék sorakoznak. Itt több mint 60 családi pincészet készít portóit, némelyikük eredete a XVIII. századra nyúlik vissza. A város fölött átívelő hat híd leghíresebbje a Gustave Eiffel tervezte Ponte de Dom Luís I., mely kétségtelenül Porto egyik jelképe. A kétszintes híd a Ribeira-negyedet köti össze Vila Nova de Gaiával.
S ha már a hidakról esik szó, érdemes megemlíteni Porto legújabb hídját is, a 2003-ban átadott Infante D. Henrique hidat is, mely ma a világ leghosszabb, egybefüggő boltíves hídja. Porto csodás hídjai legjobban a „6 híd” hajókirándulással fedezhetők fel, mely során a Dourón kanyarogva a folyó mindkét oldala felfedi arcát.


Porto egyik leghíresebb nevezetessége a portói bor maga, mely egyes mendemondák szerint egy véletlen eredménye: állítólag brit tengerészek egy kereskedőút során brandyt öntöttek a dourói borba, hogy ne ecetesedjen meg, s hamar megkedvelték az így kapott kellemes ízű nedűt. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy már a nagy felfedezések korában is ismerték, és alkalmazták ezt a fajta tartósítási módot. A Douro völgyének lankáin megtermelt bort gályákon úsztatták le a folyó torkolatáig, majd Vila Nova de Gaia borházaiban érlelték. A XVII. század második felétől innen indult világhódító útjára, az ekkor már portói néven ismert ital. A portói különlegessége, hogy az erjedést 3-4 nappal a beindulása után megállítják – avinálják a mustot –, majd hozzáadnak 77 százalékos, semleges borpárlatot. Az így kapott 18-22 százalékos alkoholtartalmú karakteres desszertbor természetesen édes marad. A borok kedvelőinek a gaiai pincék meglátogatása is „kötelező” látni- és kóstolni való.

8 látnivaló, amit kár lenne kihagyni:

A Douro folyó hídjai
A kanyargó Douro fölött átívelő 6 híd legjobban egy hangulatos hajóirándulással ismerhető meg. A leghíresebb a XIX. századi, kétszintes, vasból épült Dom Lúis I. híd, a legújabb a 2003-ban átadott Infante D. Henrique híd, mely ma a világ leghosszabb, egybefüggő boltíves hídja.
A város leghíresebb negyede a folyó partján található, s azokról a színesre festett csempék borította házakról nevezetes, melyek gyakran visszaköszönnek a portói képeslapokról. Az egyik legrégebbi városrészt 1996-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak.


Ribeira
A város leghíresebb negyede a folyó partján található, s azokról a színesre festett csempék borította házakról nevezetes, melyek gyakran visszaköszönnek a portói képeslapokról. Az egyik legrégebbi városrészt 1996-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak.

Vila Nova de Gaia borospincéi
Hivatalosan is ez a világ egyik legszebb vasútállomása. A titok az épületen belül rejtőzik: mintegy 20 000 kézzel festett csempével – azulejóval – borított falai kék-fehér mozaik képekkel mesélnek a történelemről és a portugál közlekedés múltjáról.


São Bento állomás
Hivatalosan is ez a világ egyik legszebb vasútállomása. A titok az épületen belül rejtőzik: mintegy 20 000 kézzel festett csempével – azulejóval – borított falai kék-fehér mozaik képekkel mesélnek a történelemről és a portugál közlekedés múltjáról.


Tőzsdepalota
Ha már Porto világszép állomása is említést kapott, nem maradhat ki a felsorolásból a portói Tőzsdepalota sem, a világ legszebb tőzsdepalotáinak egyike. A XIX. századi Palacio de la Bolsa káprázatos termei feltétlenül megérnek egy látogatást.


Sé do Porto katedrális
A város legmagasabb pontján emelkedik a XII. századi, ikertornyú, robusztus Sé katedrális, mely az évszázadok alakítgatásainak köszönhetően a romántól a barokkig számtalan stílusjegyet visel. Sétatávolságra van a Tőzsdepalotától és a São Bento állomástól, így e három gyönyörű épület egyszerre is felfedezhető.


Lello & Irmão könyvesbolt
A Lonely Planet szerint a világ harmadik legszebb könyvesboltja a neogótikus homlokzatú Lello & Irmão. Állítólag J. K. Rowling itt, a kacskaringós falépcsők árnyékában inspirálódott Harry Potter könyvei megírásához. Könyvmolyoknak és Potter rajongóknak kötelező látnivaló!

Majestic Café
A „Belle Époque” hangulata köszön vissza az art nouveau stílusú Majestic Caféban, mely 1921-ben nyitotta meg kapuit, akkor még Café Elite néven. A hely egyszerűen csodálatos, egy finom ebéd, kávé vagy sütemény elfogyasztására nem is lehetne szebb környezetet találni.

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail