Miért futballoznak karácsonykor az angolok, ha minden más bajnokság szünetel ilyenkor?

Mint minden évben, idén is megrendezik az angol labdarúgó-bajnokság szokásos karácsonyi fordulóját, amely rendszerint a szezon legzsúfoltabb időszaka a szigetországban. Ma már fontmilliós üzletről beszélünk a Boxing Day kapcsán, azonban a karácsonyi időszakra időzített mérkőzéseknek sok száz évre visszatekintő hagyománya van a brit kultúrában. 

A karácsony az évnek mindig azon időszaka, amikor elkerülhetetlenül túlzásokba esünk, legyen szó evésről, tv-nézésről – vagy épp futballról. Angliában, és mostanra már azt is mondhatjuk, hogy világ futballra fogékony részein, az ünnepek elengedhetetlen része az egész napos futballfolyam, amely minden évben egybeesik december 26-tal, vagyis a Boxing Dayjel. Edzők és játékosok egyaránt kérdőjelezték már meg az ünnepi forduló létjogosultságát, ám a hagyományaira rettentő módon büszke Nagy-Britanniában hallani sem akarnak a tradíció lazításán.

Európa legnagyobb részén ilyenkor leáll a futball, és akár két hetes szünetet is tartanak az ünnepek miatt, bár 2017-ben Olaszországban tettek egy tétova kísérletet a december 26-i fordulóra. Tagadhatatlan, hogy a karácsonyi futball ma már busásan jövedelmező iparág, amelyhez a profitot szem előtt tartó tévétársaságok foggal-körömmel ragaszkodnak, a karácsonyi mérkőzések hagyománya azonban jóval régebbre, egészen pontosan a középkorig nyúlik vissza az Egyesült Királyságban.

Élet a futball előtt

A professzionális labdarúgás viszonylag új találmánynak számít, az első brit futballszövetséget csak 1863-ban hozták létre, ám addigra valójában akkor már századok óta játszottak nagyobb ünnepeken. A játék különböző variánsairól – a középkori vagy tömegfutballról – 1170-ből származnak az első feljegyzések. Ezeket a mérkőzéseket gyakran karácsonykor vagy húsvétkor játszották, és még ma is akadnak olyan helyek, ahol hagyományőrzésből az eredeti szabályok szerint futballoznak karácsonykor, ilyen a The Orkney Ba vagy a The Royal Royal Shrovetide.

Munkaszüneti nap = futball

A labdarúgómérkőzéseket egy idő után már magától értetődően az ünnepnapokhoz és a munkaszüneti napokhoz alkalmazkodva szervezték le, volt olyan időszak, amikor a topcsapatok szinte minden karácsonyi napon pályára léptek. A viktoriánus korban “a labdarúgó-meccseket azért karácsony napjára szervezték, mert munkaszüneti nap volt, így a munkásosztály nyilvános eseményeinek egyik hagyományos része lett” – idézi a BBC Martin Johns történészprofesszort. Sok embernek ez volt az egyetlen lehetősége egy évben, hogy futballmeccset láthasson.

Karácsony és a britek címen megjelent kötetében Johns professzor megállapította, a munkaszüneti napokat szabályozó törvénynek meghatározó szerepe volt a hagyomány átalakulásában. “Az 1871. évi munkaszüneti napokról szóló törvény Angliában és Walesben a Boxing Dayt jelölte ki hivatalosan. Karácsony napját (25.) és a nagypénteket azért nem tartalmazta, mert azok a pihenésre és az istentiszteletre kijelölt napok voltak” – olvasható a könyvben. A törvény elfogadását követően a klubok szép lassan ezekhez a napokhoz igazították programjaikat.

A törvényben elismert munkaszüneti napok ugyanis kiváló alkalmat teremtettek, hogy megsokszorozzák nézőszámaikat. A viktoriánus és az edwardiánus korban gyakran szerveztek le mérkőzéseket nagypéntekre és húsvét hétfőre, voltak olyan klubok, amelyek a húsvét idején négy nap alatt három mérkőzést is lejátszottak. 1913-ban a Liverpool 4-2-re legyőzte hazai pályán a Manchester Cityt karácsony napján, a Boxing Dayen 1-0-ra elbukta a visszavágót, másnap pedig 3-3-as döntetlent játszott a Blackburn Roversszel.

Ma már persze sokat finomodott a program, de egy dolog nem változott: a Boxing Dayen pályára lépnek a csapatok.

Az ünnepi mérkőzések népszerűségéhez az is hozzájárult, hogy a viktoriánus és edwardiánus korban az emberek inkább a szabadtéri ünneplést részesítették előnyben az otthonival szemben. “A munkásosztály gyakran kényelmetlen, túlzsúfolt és előnytelen lakásokba zsúfolódott, ezért, ha felszabadultak az emberek a munkavégzés alól, az utcákra vonultak, és nem otthon pihentek” – írta Johnes. A két világháború között sporteseményeket, pantomim-előadásokat, filmvetítéseket, népi rituálékat és informális összejöveteleket szerveztek karácsonykor.

A karácsonyi múlt szelleme

Idővel csökkent a karácsonyi futball népszerűsége, mivel az életszínvonal emelkedésével az ételeket, az ajándékokat és a díszeket egyre könnyebb volt beszerezni. “A közösségi szórakoztatási formák hanyatlásban voltak, az ünnepek egyre nagyobb részben költöztek az otthonokba. A labdarúgásban csak a Boxing Day maradt, mivel a karácsony napja (25.) egyre inkább családközpontűvá vált, és ami még fontosabb, tömegközlekedési lehetőségek is egyre és egyre limitáltabbak lettek” – írja Johnes professzor.

Legutóbb 1965-ben futballoztak az angolok karácsony napján, amikor a Blackburn 1-0-ra győzött az élvonalban hazai pályán, a Coventry pedig 5-3-ra verte a Wrexhamet a harmadosztályban. Skóciában 1976. december 25-én, egy szombati napon játszottak legutóbb karácsony napján: a Clydebank és a St. Mirren 2-2-es döntetlent ért el az élvonalban, a második ligában pedig az Alloa 2-1-re legyőzte a Cowdenbeath-t. Észak-Írországban mind a mai napig megrendezik a Steels of Sons kupát karácsony napján – de ha ez vasárnapra esik, akkor 24-re tolják.

A vallás is közbeszólt

Bár helyi derbiket gyakran szerveztek karácsony környékére, a zsúfolt program komoly megterhelést jelentett, az utazásokkal meg pláne. Ha valaki ma úgy döntene, hogy kihagy egy mérkőzést, az FA súlyosan megbüntethetné a klubot, egy időben viszont külön szabály szólt arról, hogy nagypéntelen vagy karácsony napján senkit sem kényszeríthetnek játékra. Az angol válogatott két meghatározó játékosa, Harold Fleming (Swindon Town) és Arthur Bridgett (Sunderland) például a vallásukra hivatkozva megtagadták hogy karácsony napján futballozzanak.

Miért csinálják másként az angolok?

Izgalmas kérdés, hogy Angliában miért alakult másként a többi európai országhoz képest az ünnepi sportfelhozatal. Alexander Jackson, a Nemzeti Futballmúzeum kurátora a sportág hagyományosan nagy népszerűségében látja a választ. “Nehéz pontosan meghatározni, miért nem alakult ki máshol a karácsonyi mérkőzések hagyománya. Talán az a magyarázat, hogy Angliában korán elterjedt a futball a többi európai országhoz viszonyítva, amelyeknél csak az első világháborút követően vált tömegsporttá.”

Raphael Honigstein, német futballszakértő a brit és a német kultúra közötti különbségre egy klasszikus viccel mutatott rá. “Van az a vicc, amiben valaki az autópálya rossz oldalán közlekedik. Hallgatja a rádiót, ahol rendkívüli hírként közlik, hogy óvatosan vezessenek, mert egy autós a forgalommal szemben halad. Ő pedig azt mondja magában: hogy értik, hogy egy, amikor legalább ezer?” Vagyis ezen megközelítés szerint nem az az érdekes, hogy Németországban és Európa többi részén nincs foci karácsonykor – inkább a brit szokás számít különösnek.

“Történelmileg úgy alakult, hogy a labdarúgás nem igazán számít téli sportnak Németországban, mivel vannak más lehetőségek télre, például a síelés és a szánkózás – általában ezek a megszokott kinti tevékenységek. Közel vannak az Alpok is, tehát a futballmeccs volt az utolsó dolog, ami eszünkbe jutott. Teljesen más a gondolkodásmód, pont, mint a Boxing Day napjára eső vásárlás. Németországban nincs ilyen. Lehet, hogy a boltok nyitva vannak, de nem bír különösebb jelentőséggel.”

A karácsonyi futball történetét áttekintve annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy ez a hagyomány a brit kultúra szerves részét képezi, amely talán arra is rávilágít, miért ragaszkodnak hozzá a szigetországban. A játékosok és az edzők ettől még nyilvánvalóan nem fogják megkedvelni, nekünk viszont szerencsére csak annyi dolgunk van, hogy hátradőljünk és élvezzük ezeket a mérkőzéseket. Annál is inkább, mivel az ünnepi hajtás alatt gyakran a feje tetejére áll az egész bajnokság, és meglepőbbnél meglepőbb eredmények szakítják meg a monotóniát. 

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail