Az észak-londoni labdarúgóklub játékosai és rajongói is nagyon régóta várták már, hogy birtokba vehessék az új stadiont. A szenzációs létesítmény felavatása néhány nappal ezelőtt megtörtént, mi pedig megvizsgáltuk, miért nevezhetik a világ legjobbjának.

A várakozás tényleg hosszúra nyúlt, mivel az átadás közel nyolc hónapot csúszott. Eredetileg úgy tervezték, hogy már az idény első meccsét itt játszhatja a Spurs, ám végül csak április harmadikán avathatta fel a stadiont a csapat – de legalább győzelemmel, magabiztosan 2:0-ra verték a Crystal Palace együttesét.

Mauricio Pochettino, a londoni gárda edzője örömmel nyilatkozott az új otthonban aratott diadalt követően. A tréner is azt hangsúlyozta, úgy kell viselkedniük, mint a világ egyik legnagyobb klubjának, harcban kell lenniük a trófeákért, fel kell nőniük a feladathoz, mert egy új fejezet kezdődött az életükben. Az bizonyos, hogy a helyszínen nem fog múlni a siker. Lássuk, mit kell tudni az arénáról, és mitől tartják a világ legjobb futballstadionjának!

 #1. Az ára

Ha a csapat még nincs is a csúcson – a cikk írásának pillanatában a harmadik helyen állnak a Premier League tabelláján –, az új stadionjuk abszolút világbajnok. Legalábbis ezt állítja róla a dizájnjáért felelős építésziroda, a Populous vezérigazgatója. Az biztos, hogy az aréna ára a fellegekig kúszott; míg az előzetes tervek szerint 350 millió fontból akarták kihozni, végül nagyjából egymilliárd fontból jött ki a teljes projekt.

Ennek a hátterében több ok is húzódik, az importköltségek például drágábbá váltak a Brexit-szavazás miatt, de az árfolyam ingadozása, a felmerülő extra igények, a túlórák és az emelkedő építési költségek is hozzájárultak. A klub persze abban reménykedik, hogy a növekvő bevételek révén hamar megtérül majd a befektetés. Azzal számolnak, hogy évente körülbelül százmillió fontos bevételt hozhatnak majd a jegyeladások. Természetesen névszponzort is keresnek az új létesítményhez, amely egyelőre Tottenham Hotspur Stadion néven fut, ám 200 millió fontért kiadó az elnevezés tíz esztendőre.

#2. Eltüntethető gyepszőnyeg

A régi White Hart Lane helyére felhúzott 62 ezer férőhelyes stadion egyik legnagyobb különlegessége, hogy a gyepszőnyeg kevesebb mint fél óra alatt teljesen eltüntethető, a helyére pedig egy műfüves amerikaifutball-pályát lehet varázsolni, így nem pusztán a Tottenham Hotspur otthonául szolgál, hanem NFL-meccseket is játszanak majd rajta.

Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a klub vezetősége megegyezett az amerikai futball-ligával, hogy szezononként két NFL-meccset áthoznak Angliába, az új arénába. Emellett persze koncerteknek és más rendezvényeknek is otthont adhat majd a létesítmény, elvégre senki sem szeretné, hogy egész Európa legdrágább stadionja kihasználatlanul álljon.

#3. A Déli Lelátó

Az aréna déli lelátója is igazi kuriózumnak számít, hiszen a maga 17 500 férőhelyével egész Anglia legnagyobb egyszintes szektora lett. A tetején egy üvegsétány húzódik, aki pedig ezen végigsétál, az jutalmul megsimogathatja a stadion tetején elhelyezett szimbólumot, a fiatal kakast.

Természetesen az óriási lelátót úgy alakították ki, hogy a szurkolók rendkívül közel legyenek a pályához, a hangjukat pedig a lehető legjobban továbbítsa a játéktér felé, ezzel elősegítve a fantasztikus atmoszférát. Ahogy az építésziroda igazgatója megfogalmazta: olyan szektort akartak építeni, ami saját identitással, egyedi karakterrel büszkélkedhet.

#4. Saját sörfőzde és Európa leghosszabb bárpultja

A Déli Lelátó alatt húzódik egy hatalmas üvegátrium, ahol többek között egy hatvanöt méter hosszú bárpult található, és különböző étkezési, italozási lehetőségeket kínál. Itt hangolhatnak majd a szurkolók a meccsek előtt, illetve lazíthatnak a mérkőzések után.

Szeszből biztosan nem lesz hiány, ugyanis saját mikro-sörfőzde is helyet kapott a létesítményben, a házi sört pedig abszolút egyedi módon csapolják.

Piros pont, hogy szívószálat semmiféle italhoz nem adnak, az egész stadion területén mellőzik a műanyag használatát.

#5. Kiszolgáló-létesítmények

A kiszolgáló-létesítmények között szerepel néhány remek bár és étterem is, ahonnan üvegfalakon keresztül tekinthetik meg a vendégek, hogyan futnak ki a gyepre a labdarúgók. A keleti és nyugati lelátók tetején pedig valódi Sky Lounge-ot alakítottak ki, az exkluzív helyszín természetesen tökéletes rálátást biztosít a pályára.

Nyilván nem hiányozhat a repertoárból egy klubmúzeum sem, ami már el is készült, a következő fázisban pedig jöhet a 180 szobás hotel, egy extrém sportlétesítmény az Egyesült Királyság legmagasabb mászófalával, egy közösségi egészségközpont, és 222 új, kedvező árú lakás a környékbeliek számára.

“A futball sokáig olyan volt, mint a színház. Berohantál, leültél megnézni az előadást, és ittál egyet gyorsan a szünetben. A jelenlegi elképzelés arra épül, hogy az emberek több időt töltsenek el a stadionban, legyen egész napos program, ne csupán egy kilencvenperces meccs. Az új aréna viszonyítási alap, így kell egy stadiont kialakítani. Számomra nem kétséges, hogy a Tottenham Hotspur Stadion a világ legjobbja”– nyilatkozta Christopher Lee, a Populous vezérigazgatója.

A vállalatnak egyébként ez már a harmadik hasonló projektje volt Londonban, hiszen a nagy rivális Arsenal otthonául szolgáló Emirates Stadiont és a Wembleyt is ők tervezték.

Jegyek a Tottenham hazai meccseire!


Premier League focijegyek – Angol Bajnokság

Arsenal focijegy meccs jegy, belépőjegy | Burnely belépő meccs jegy, foci jegy | Bournemouth belépő meccsjegy, focijegy | Chelsea belépőmeccs jegy, foci jegy | FC Everton belépő meccs jegy, foci jegy | Crystal Palace FC meccs jegy, foci jegy | Hull City belépő meccs jegy, foci jegy | Leichester City belépő meccs jegy, foci jegy | Tottenham Hotspur belépő meccs jegy, foci jegy | Manchester City belépő meccs jegy, foci jegy | Manchester United belépő meccs jegy, foci jegy | Middlebrough belépő meccs jegy, foci jegy | FC Southampton belépő meccs jegy, foci jegy | FC Liverpool belépő meccsjegy, focijegy | Swansea City belépőjegy meccs jegy, foci jegy | Stoke City belépő meccs jegy, foci jegy | Watford belépő meccs jegy, foci jegy | West Bromwick Albion belépő meccs jegy, foci jegy | West Ham United belépő meccs jegy, foci jegy | Queens Park belépő meccs jegy, foci jegy | Aston Villa belépő meccs jegy, foci jegy | Fulham belépő meccs jegy, foci jegy | Newcastle United belépő meccs jegy, focijegy

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail