Bár az uniós intézkedéseknek hála tovább csökkentek a roamingárak, még mindig van lehetőség, hogy olcsóbban telefonáljunk, internetezzünk a nyaraláson. Négy tippet mutatunk, hogyan spórolhat a roaming költségeken.

1) Majdnem úgy, mint otthon

Az uniós országokban már majdnem annyiba kerül a telefonálás és az internetezés, mintha otthon lennénk. Az árak ugyanis a hazai tarifacsomag szerint alakulnak, ám a szolgáltató jogosult felszámolni egy felárat, minden egyes percre, megabájtra, üzenetre (SMS, MMS). Ez a felár legfeljebb 6 cent lehet percenként, az SMS-ek felára 2 cent, és szintén 6 centtel kerül többe a hazai áraknál a mobilinternetezés, megabájtonként. Ám a hazai piacon vannak olyan szolgáltatók, amelyek eltörölték a roamingot bizonyos országokban, például Csehországban a Telekom és az O2 ügyfelei is roamingmentesen használhatják a telefont – igaz, az O2 mindenre eltörölte a roamingot, a Telekom azonban csak a hívásokra és az üzenetekre. A magenta szolgáltató ellenben további három országban – Magyarország, Lengyelország, Ausztria – is megszüntette a roamingot a hívásokra és az üzenetekre.

roaming_adatcsomag

Az internetezés még ennek ellenére is drága mulatság, egy nyaraláson könnyen elfogyaszthatunk akár 500 megabájtot, vagy még ennél is többet. A szolgáltatók azonban erre is gondoltak, az Orange, a Telekom és az O2 is kínálnak speciális internetes csomagokat, van olyan, amelyben 50 megabájt van 2 euróért, vagy 500 mega 15 euróért. Ez utóbbi például az USA-ban is érvényes, ami nagyon kedvező megoldás. Ha elfogy a csomag, egy üzenettel könnyen újabb aktiválható, igény szerint.

2) Méregdrága megoldások

Vannak azonban olyan országok – Marokkó, Egyiptom, Tunézia, Törökország stb. –, ahol akár 10 euróba is kerülhet egy megabájtnyi internet, ezért indulás előtt mindig nézze meg, mennyiért használhatja a mobilinternetet. Ezekben az országokban érdemes venni egy adatkártyát a helyi szolgáltatótól, ezzel lényegesen több adatot kap, és nem is kerül sokba (5–15 euró).

2) Vegyen másik kártyát

Ha a szolgáltatója áraival elégedetlen, vásárolhat előfizetős kártyát egy másik operátortól, amely olcsóbban kínálja a roamingot. Ilyen pl. a 4ka vagy a Telekom Juro, amely az uniós országokban már 4 centtől kínál hívásokat, üzeneteket, megabájtokat.

3) Helyi SIM vásárlása

Mivel a szlovákiai mobilszolgáltatók már csak kártyafüggetlen telefonokat árulnak, ezért egy újabb megoldás is adódhat: vásároljon SIM-kártyát egy helyi szolgáltatótól. Ilyet szinte minden országban lehet venni, vannak olyan csomagok, amelyek hívásokat és internetet is tartalmaznak, de vannak kifejezetten adatkártyák, amellyel csak internetezni tudunk a nyaraláson. Ezek nagyon olcsó megoldások, de ha ezt választja, akkor érdemes vinni egy másik okostelefont is, amelyet egyfajta mobil hot spotként használ, azaz beleteszi a helyi SIM-kártyát, és megosztja az internetet, így a nyaralótárs is csatlakozhat rá. A csomagok ára különböző, az árak 5–15 euró között mozognak, ezért általában 1-3 gigabájtnyi netet adnak a helyi szolgáltatók. A Digitália jövő heti számában eláruljuk, mely országokban mely szolgáltató kínálja a legolcsóbb ilyen csomagot, így biztos lehet benne, hogy a legjobb, legolcsóbb megoldást választja, és az egész nyaraláson lesz internetkapcsolata.

4) Ingyenes csevegő-appok

Ha már van internet, akkor kézenfekvő megoldás az újabb spórolási lehetőség, ez pedig a csevegő appok használata – Facebook messenger, Viber, Whatsapp, Skype stb. Ezekkel ingyen tudunk telefonálni, ha a hívott félnek is van ilyen alkalmazása (ingyenes, elég letölteni az alkalmazásboltból, majd regisztrálni a telefonszámmal), képet küldhetünk, cseveghetünk – egyszóval ez a legjobb megoldás, és még ingyenes is, pontosabban csak a helyi kártyát kell megvenni, és utána nincs több költség.

tengerpart-mobil


A nyaralás alatt ma már a legtöbb utas elengedhetetlennek tartja, hogy legyen folyamatos internetkapcsolata. Ez lehet egy ingyenes wifi a szállodában, helyi kávézókban, de a legjobb megoldás, ha az internetcsatlakozás a mobiltelefonunkon van, hiszen így akkor és ott tudunk netezni, ahol csak szeretnénk. A legjobb megoldás, ha egy helyi szolgáltató adatcsomagját választjuk. Ezek általában lényegesen nagyobb adatkeretet biztosítanak, így kényelmesen tudunk internetezni, akár dolgozni is, ha szükség van rá, de a csevegőalkalmazásokat is használhatjuk telefonálásra is, így a nyaralás idejére a telefonszámla lényegesen olcsóbb lesz, akár 5-15 euróból is kihozhatjuk úgy, hogy nem kell korlátozni magunkat, szabadon internetezhetünk, telefonálhatunk stb.
 
roaming2
 
Kártyafüggetlen telefonHa ezt a megoldást választjuk, akkor fontos, hogy vigyünk magunkkal egy kártyafüggetlen telefont. Ideális, ha az otthoni készülék mellett van egy ilyen okostelefonunk, hiszen így működik az otthoni számunk, de internetezhetünk is. Ha nincs még egy telefon, akkor használhatjuk a fő készüléket is (vagy az otthoni kártyát áthelyezhetjük egy régebbi telefonba), de ekkor számolni kell azzal, hogy nem leszünk elérhetőek, nem tudnak bennünket felhívni (erre megoldás lehet, ha időnként kicseréljük a SIM-kártyát, hogy ellenőrizzük, volt-e hívás, jött-e SMS). Fontos tudni, hogy a hazai szolgáltatók már csak kártyafüggetlen készülékeket árusítanak, akkor is, ha akciós kínálatban vesszük, tehát ezek működni fognak külföldi kártyával is. Indulás előtt azért ellenőrizzük, egy másik szolgáltató kártyájával, hogy ne a helyszínen derüljön ki, mégse kártyafüggetlen a telefon.
 
Hot spot a telefonbanA külföldi adatkártya előnye, hogy ha okostelefonba tesszük, akkor a rajta lévő internetes csatlakozást megoszthatjuk (ilyen esetben azonban számolni kell azzal, hogy kicsit csökkenhet a sebesség). Ha két telefonunk van, az egyik a hazai, a másik, amiben van a külföldi SIM-kártya, akkor szinte ugyanúgy működik a telefonunk, mint odahaza, azzal, hogy a netes csatlakozást a másik készülék wifi-hotspotja segítségével érjük el. De így csatlakozhatunk a netre a laptopon és a táblagépen is.
 
AdatfigyelésHa ilyen megoldást választunk, akkor célszerű folyamatosan figyelni az adatkertet, hogy lássuk, mennyi marad a csomagból. Átlagos internetezéshez általában elegendő a 2–3 gigabájtnyi keret, ha ennél többre van szükségünk, akkor érdemes nagyobb csomagot venni. A legtöbb szolgáltató lehetőséget biztosít az utólagos feltöltésre is, azaz ha elszámoltuk magunkat, és még több adatra van szükség, akkor online vagy a boltban tudunk vásárolni plusz adatcsomagot, ezek már olcsóbbak sokszor, mint a kezdőkeret. Érdemes a telefonban kikapcsolni az automatikus frissítések opciót, mivel sok készülék ezt a háttérben végzi, így hamar elfogyhat az atadkeretünk. Ha még nincs ilyen a telefonban, akkor indulás előtt telepítsünk egy adatfigyelő appot (Data Manager) az alkalmazásboltból, majd ebben állítsuk be a keretet, és a felhasználási időt (amíg az adott országban vagyunk), és az app mutatni fogja, előreláthatólag mennyi adatkeretre lesz szükség.
 
Vigyázat, csalók! – Európában nem jellemző, de néhány népszerű nyaralóhelyen sok helyen ki van írva, hogy SIM-card, de ott nem érdemes ilyen kártyát venni, mert lényegesen drágábban adják, mint a márkaboltokban. Előfordul olyan is, hogy amit egy szolgáltató boltjában 10 euróért árulnak, ők 35–50 eurót is elkérnek érte. Ezért legyünk résen, és ha lehet, csak a mobilszolgáltatók márkaboltjában vegyük meg a helyi adatkártyát, kerüljük a helyi maffiákat. Sokszor a repülőtér érkezési csarnokában is árulnak ilyen kártyákat, itt gyakran márkaboltok vannak, de előfordulhat, hogy ott is a helyi maffia üzemelteti a boltot, természetesen felárral. Ha 10–15 eurónál lényegesen drágább egy ilyen kártya, akkor legyünk gyanakvóak, át akarnak verni.
 
CsomagokA legtöbb országban 10 euró körüli áron kaphatunk 3 gigányi internetet (lásd a táblázatunkat), vannak azonban olcsóbb és drágább országok is. Például Tunéziában egy 2,25 GB-s csomag csak alig több mint 4 euró, de Lengyelországban 6 gigát adnak 7 euróért, ugyanakkor Görögországban már 18 euró egy adatkártya, 3 giga nettel. A SIM-kártya általában ingyenes, néhol kérnek érte pénzt, általában ez egy-két eurónak megfelelő helyi valuta. Kivételt képez Törökország, ahol ugyan az adatcsomag olcsó, de van egy turistaadó is a kártyára, az 35 euró (!), ami nagyon drága, így ott nem érdemes ezt a megoldást választani.
 
sim
FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail