Dubai az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. A Perzsa-öböl déli partján helyezkedik el, az Arab-félszigeten. A várost két részre osztja a Dubai-öböl, az Arab-öböl benyúló része, amelyen három híd ível át. Északon a központi rész, Deira, délen a modern épületeket rejtő Bur Dubai található. A turisták tájékozódását azonban nehezíti, hogy az itteniek nem sokat törődnek az utcanevekkel, csupán a nagyobb sugárutaknak van közismert neve, a kisebb utak teljes anonimitásba burkolóznak.A város modern arcával, szolgáltatásaival, már egy gazdag és pazar 21. századot idéz, de az itteniek ugyanolyan büszkén őrzik hagyományaikat, szokásaikat és a híresen nagy tiszteletüket a vendég, a látogató iránt.

Dubai gazdasága eredetileg az olajra épült, a kőolaj és földgáz kitermelése ma már csak a 6%-át adja ki az emírség 80 milliárd dolláros költségvetésének. Az ingatlanok értékesítése, valamint az építkezések 22,6%-át tették ki a költségvetésnek 2005-ben, mielőtt elkezdődtek a jelenlegi nagyarányú fejlesztések.

Dubai a számtalan innovatív, nagyszabású építészeti és egyéb beruházásaival, valamint kiemelkedő sporteseményeivel vált ismertté a világ számára. Ez a megnövekedett érdeklődés, valamint a város „globális várossá” és nemzetközi üzleti központtá válása kiemeltté tette a munkások és emberi jogok kérdését is a nagy tömegű dél-ázsiai munkaereje terén.

Éghajlat

Leginkább az őszi, téli, kora tavaszi hónapokban éri meg ellátogatni Dubaiba, ugyanis akkor még elviselhetőnek mondható az időjárás, átlagosan 28-35 °C körüli. A városra a meleg, időnként párás klíma jellemző, több hónapig is 40 °C fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. Télen sem ritka a 20–25 °C közötti átlaghőmérséklet. A csapadék kevés, az is általában januártól márciusig hullik, évente nem haladja meg a 150 millimétert.

Kultúra

Dubai egy sokszínű és multikulturális társadalom. A város kulturális lenyomatát, melyet egy kis, etnikailag homogén közösség adott, megváltoztatta más etnikai csoportok beáramlása, először az irániaké az 1900-as évek elején, majd később az indiaiaké és a pakisztániaké az 1960-as években. A lakosság sokszínűsége ellenére ritkák az etnikai feszültségek. A legnagyobb ünnepek közé tartozik az Eid al Fitr, ami a Ramadán végét jelenti, illetve a nemzeti ünnep december másodika, mely az Egyesült Arab Emírségek születésének évfordulóját jelöli. Az évente megrendezésre kerülő Dubaii Vásárlófesztivál (Dubai Shopping Festival) és a Dubai Nyári Meglepetések több mint 4 millió látogatót vonzanak a városba; a bevételek meghaladják az egymilliárd amerikai dollárt. Több konferenciát, kiállítást és kulturális rendezvényt is szerveznek a vásárfesztivál egy hónapos időtartamára időzítve, ezzel is jelentősen növelve a Dubaiba látogató turisták és üzletemberek számát. A fesztivál ideje alatt több hotel is 60 százalékos kedvezményt ad szobáira, sőt a vendégek nemritkán több mint húsz százalékkal olcsóbban étkezhetnek éttermeikben. A nagy bevásárlóközpontok a városban, mint például a Deira City Centre, a BurJuman és az Ibn Battuta Mall mágnesként vonzzák a vásárlókat a régióba, ahogy a helyi kis piacok, a szukok (souk) is népszerűek.

Mit kell vinni?

Dubaiban szinte mindent be lehet szerezni és a választék is nagy. Napvédő krémeket, olajokat jobb otthonról vinni. Széles karimájú szalmakalapot, strandtáskát és törölközőt érdemes vinni a strandoláshoz, mert nem minden szállodában adnak külön fürdő törölközőt. Sivatagi túrákhoz egy könnyebb bakancsot vagy egy magas szárú cipőt célszerű vinni, amibe nehezen jut be homok.

Konnektorok, adapterek, dugaszoló aljzatok

Dubaiban (és az Egyesült Arab Emirátusok egész területén) 3 féle konnektortípus terjedt el:
• Az európai, két ágú, kerek villás
• A három ágú, kerek villás
• A három ágú, lapos villás
A háromágú konnektorokhoz érdemes adaptert beszerezni, mely a helyi villamossági boltokban is kapható, vagy a szállodában esetleg kérni lehet a recepción.

Viselkedési szabályok, turista etikett

Dubaiba vallás szigorú keretek között szabályozza a viselkedést és ez a turistákra is vonatkozik. A helyiek nagyon hozzá vannak szokva a külföldi turisták jelenlétéhez, és némi mértékben elnézők, megbocsátók az ügyetlenkedésből, tájékozatlanságból eredő, kisebb viselkedési vétségeket illetően. Ezért a turista általában megúszza annyival, hogy szúrós szemmel néznek rá, vagy valaki figyelmeztetően felemeli az ujját. A közterületen történő szeszfogyasztást a kinti törvények szigorúan tiltják. E tilalom a turistákra is határozottan érvényes. Italozni még taxiban ülve sem szabad. A büntetés többnyire pénzbeli. A turista pároknak jobb tartózkodni az utcán bármi olyan testi érintkezéstől, ami megbotránkozást okozhat.

Helyi mozlim nő felé nem illik kezet nyújtani. Turista nőnek nem illik mozlim férfi felé kezet nyújtani. A férfi turistáknak szigorúan tartózkodniuk kell attól, hogy helyi lány, nő irányába illetlen kíváncsiságot vagy közeledést tanúsítson.

Az erkölcsrendészeti törvény az utcán való táncolást tiltja.

Mozlim nőt tilos lefényképezni. A mozlim férfiak lefényképezéséhez illik engedélyt kérni. Középületeket és főleg katonai jellegű létesítményeket szintén tilos fényképezni.

Tartózkodjunk minden olyan kézzel való gesztustól, amelyet a helyiek sértőnek vélhetnek. Dubaiban nem vagy nehezen tolerálják azt, a turistáktól az agresszív, durva viselkedést. Nem szabad ordítani, káromkodni, fenyegetően viselkedni, főleg egy helyi állampolgárral szemben. Ha egy helyi feljelent egy turistát a hatóságoknál, akkor könnyen előfordulhat némi pénzbüntetés, szélsőséges esetben őrizetbe vétel.

Dubaiban az utcai illemkódex az öltözködés vonatkozásában nagyon konzervatív. A turista férfiakra vonatkozóan megengedők, bár a helyiek furcsállják, ha egy férfi rövidnadrágban járkál az utcán. A nőkre vonatkozóan már más a megítélés. Dubaiban lehet szoknyában járni, kivéve a minit. A sort is megütközést kelthet. A térd és a váll takarva legyen. A hotelekben természetesen nagyobb a tolerancia. A bevásárlóközpontokból akár ki is utasíthatják az illetlen öltözékű turistát.

Egészség

Dubaiban az erős napsugárzáson kívül nincsenek a turisták egészségét veszélyeztető tényezők, de az ellátás nagyon magas színvonalú, még a nyugat-európai színvonalat is meghaladja. Külön negyede van az orvosoknak és klinikának (Healthcare City), melyet szupermodern felszereltség és tökéletes tisztáság jellemez. Dubai meglátogatásához oltásra nincs külön szükség. A járványhordozó rovarok a száraz sivatagi klímában nem élnek meg. Dubaiban példásak a higiéniai viszonyok. Gyógyszertárak könnyen találhatók, melyekben angolul beszélnek. Mindenképpen érdemes betegségre és balesetre vonatkozó utasbiztosítást kötni, mivel az ellátás költségei magasak. Az orvosi ellátás csak szükségesetekben mentes a költségektől.

Pénzváltás

money

Dollárrat, eurót, vagy egyéb nyugat-európai valutát ott helyben be lehet váltani dirhamra. A repülőtér érkezési oldalán vannak pénzváltók. Mivel a városban előnyösebbek a váltási árfolyamok (a Dubai Mall-ban lévő pénzváltóknál vannak a legjobb árfolyamok), ezért csak annyit célszerű a repülőtéren váltani, ami elegendő a taxira és a hotelben a londinernek adandó borravalóra. (Kb. 50 vagy 100 euró, vagy dollár.) A hotelünkben a legkevésbé kedvező pénzt váltani. A utazás a maradék dirhamot, azt a repülőtéren problémamentesen vissza lehet váltani valamilyen nyugati valutára.

Vásárlás

Minden év júniusában és júliusában tartják a Dubai Summer Surprises akciót. A Dubai Shopping Festival-t pedig minden év januárjában és februárjában rendezik. A luxus termékekre kevesebb az engedmény, de a középkategóriás termékeknél akár 70 százalékos kedvezményeket is kifoghatók.
Szinte csak a bazárokban és a monumentális bevásárlóközpontokban van mód a lakosság kevesebb, mint 10 százalékát kitevő helyi állampolgárokat látni. A monstre shopping mall-ok a kereskedelmen kívül sokféle időtöltést kínálnak, továbbá a kinti nagy hőség elől mindig kellemes ezekbe behúzódni. Ha valaki mégis vásárolni szeretne, akkor például kelmét és aranyat egyrészt a bazárokból (souqokból), másrészt igazán jó minőséget pl. a Deira City Center bevásárlóközpontból hozhat haza. A legtöbb üzlet reggel kilenctől este kilencig tart nyitva (kivéve a Ramadan idején). A Dubai Duty Free a repülőtéren a nap 24 órájában nyitva van.

Bazárok (souq-ok)

Dubaiban a bazárok a Deira városrész területén maradtak meg hagyományos, labirintusszerű szerkezetükben. Az Al Karama vásárló utcában több bazár is található. Dubaiban a helyi piacokat nem csupán vásárlási célokból szokták látogatni a turisták, hanem látványosságként is szolgálnak az igazi régi épületek, a szűk utcácskák, melyek túlélték az utóbbi évek nagy építkezéseit, s megőrizték a régi idők varázsos hangulatát és arabos légkör. Egy európai embernek elsőre úgy tűnhet, hogy káosz uralkodik itt, de egy idő után felfedezhető a rend: az egyes kereskedelmi területek, mesterségek el vannak különítve egymástól. Az aranyművesek területén szédítő látványt nyújt a töménytelen ékszer. A hal- és fűszerpiac – leginkább a zajos hangulata miatt – már kevésbé vonzza a turistákat. Az aranypiac, a gold souk üzleteibe esténként érdemes besétálni, mivel ekkor élénkülnek meg igazán. A régi bazárban (Old souq) vegyesen van minden. A bazárok nagy része Dubaiban délután 4 órától éjfélig van nyitva. Délelőtt nagyon kevesen nyitnak ki, akkor is csak 10 és 12 óra között, majd bezárnak, és délután nyitnak ki újra.

Fűszerpiac

fuszer 03

Dubai egy túlságosan modern, kozmopolita világ, annak ellenére is hogy, egy látszólag hagyományokhoz ragaszkodó helyi uralmi gépezet mozgatja. A turisták nehezen találnak olyan a helyeket, ahol láthatnak valamit a helyi kultúrából, hagyományokból. A fűszerpiac azon kevés helyekhez tartozik Dubaiban, ahol a turista (szó szerint is) érezhet valamit a tradíciókból. Az illatok, szagok, színek csodálatos bemutatkozása kihagyhatatlan. Szárított citromszeletek, rózsabimbók, hibiszkusz, koriander, fahéj. Ha valaki el is magyarázza, hogy mi micsoda és mire való, sokat lehet tanulni. E nélkül is látványos, de csak a látvány alapján keveset lehet megtudni. Jó megtudni, hogy mire is való a fenyőtömjén vagy hogy, az illatos mirhafű levelével hogy és mit lehet ízesíteni. Az eladók többsége nem helyi, rengeteg köztük a dél-ázsiai, főleg indiai. Többnyire beszélnek angolul és vannak olyan kereskedők, akik az üzlet reményében szívesen tartanak kiselőadást, mondjuk a sárga gyömbérgyökérről, vagy az izsópfűről. Az előadások meghallgatásának persze egyenesen következménye a vásárlásra kényszerítés enyhe lelki terrorja. Akiket külön is izgat a konyhaművészet, számukra különösen érdekes a hely. Mindig lehet venni valami majszolnivalót a magvas dolgok (pl.: mennyei kesudió, iráni szárított gyümölcsök) elképesztő választékából. Sokan állítják, hogy a fűszerpiac volt számukra a legnagyobb Dubaii élményük.

Aranypiac

2086743500_112979d2ac_o

Az aranypiac és a fűszerpiac egymás mellett vannak, így meglátogatásuk jól kombinálható. Aki tudja, hogy mit akar, és valamennyire ért is hozzá, annak az aranypiac a megfelelő hely. Több mint 130 kis bolt van egymás mellett, így elképesztő a választék. Általában 18 karátosak, de van 22 (igazán sárga) és 24 karátos is. A stílust tekintve van modern olasz, de van hagyományos arab és indiai is.

Manapság a turizmus hatására túlságosan ráálltak olyan termékekre, melyekre az az európai turisták körében van kereslet. Ennek köszönhetően sajnos a hely veszített eredeti jellegéből, izgalmából, de azért így is érdekes, és érdemes meglátogatni. Jelenleg a boltok legalább felében a gyémántgyűrűk dominálnak. Olyanokat árulnak, amik Európában is kaphatóak, de itt jóval olcsóbbak. Azok a kereskedők, akik a helyiek ékszerekkel kapcsolatos igényeit, ízlését akarják kiszolgálni, egy része át is költözött olyan környékekre, ahol inkább a helyiek vásárolnak (pl. Satwa).

Alkudozás

Dubaiban igen magas árról indítanak a kereskedők, így alkudozni kell. Azt mondják, hogy amennyiben a potenciális vevő nem kezd alkudozásba, akkor elégedetlen az eladó, mert el sem kezdődhet a küzdelem. Az árus úgy gondolkodik, hogy a mindkét fél által sikeresnek tekinthető egyezség megkötéséhez alkudozás nélkül egyszerűen nincs esélye. A Creek közelében lévő szűk kis utcákból álló bazárok boltjaiban az eladók olyan árral indítanak, amelybe már bele van kalkulálva az alkudozás.

Az alkudozásnak az a lényege, hogy a kereskedő által megadott árat legfeljebb 25 és 50 százalék közötti mértékben lehet lealkudni. Mivel a kereskedő eleve kalkulál azzal, hogy árajánlata nem nyer teljes tetszést, a turistának az alkudozástól egyáltalán nem szabad ódzkodni.

Ha több boltban is kapható a megvásárolni kívánt áru, célszerű begyűjteni az árinformációkat összehasonlításként, és ki kell alakítani fejben azt, hogy mennyiért érdemes megvenni az adott dolgot. Ha eldöntöttük, hogy mennyit szeretnénk adni a kiválasztott termékért, akkor határozottan, konok tekintettel célszerű a kereskedő tudtára adni, hogy annál kevesebbet nem vagyunk hajlandóak adni az áruért. Ha a kereskedő szintén határozottan nem adja az árut annyiért, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy az általunk remélt ár irreális. Gyakran a tekintetén és a gesztusain érzékelteti is a kereskedő, hogy ő az alkudozás folytatásában már nem érdekelt, mivel az eladó gyakran csak alkalmazott és ki van adva neki a minimál ár. Ha azonban a kereskedő az általunk keményen képviselt árra az alkudozás folytatásával reagál, akkor van esélyünk, hogy elérjük céljainkat.

Az alkudozást a kereskedő sem szereti halálos komolyan venni. Számára ez egyben egy kis játék is. Ezért alkudozáskor lazának, nyugodtnak és barátságosnak kell lennünk. Ha az alkudozást agresszívan, a kellő tisztelet, udvariasság megadása nélkül, mogorván folytatjuk, egyrészt nem érjük el céljainkat, másrészt egy kellemes élménytől is megfosztjuk magunkat.

Semmiképpen nem szabad érzékeltetni a kereskedővel azt, hogy odavagyunk a termékért és mindenképpen meg is akarjuk venni. Azt az érzetet kell kelteni, hogy meg szeretnénk venni az árut, de nem mindenáron. Az alapszabály, hogy a kialkudott áron sem a vevő, sem az árus nem módosíthat. Ha ezt mégis megtesszük, akkor nagyon lenéznek tiszteletlenségünk miatt.

Gasztronómia

A dubai-i konyha változatossága tükrözi a társadalom kozmopolita jellegét és mesterien ötvözi a különböző közel-keleti konyhák hagyományait. A bárány elkészítésében profik, egyik jellegzetes ételük a matchboos (fűszeres bárány, rizzsel), illetve a hareis (zsenge bárány, párolt búzával). Nagyon népszerűek az arab ételek, a városban bárhol meg lehet őket kóstolni. Közkedveltek a kínai és dél-ázsiai gyors étkezdék is. A sertéshús fogyasztása sem illegális. A desszertek szintén kitűnőek: az Umm Alit (Ali mamája) és az Esh asarayát (a hárem kenyere), illetve a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül érdemers megkóstolni. Alkoholt csak a szállodák éttermei és szórakozóhelyei árusítanak.

Közlekedés

GYALOG, BICIKLI

Akik gyalog szeretnek várost nézni, azok számára Dubai nem egy kedvező hely. A belvároson kívül sok helyen még járda sincs. A közlekedési lámpás átkelő hely is kevés. A helyiek szinte mindenhová autóval közlekednek, még a legrövidebb távon is. Az autósok többsége a gyalogosokra nincsenek tekintettel. A kerékpározás szintén nem ajánlott azokon az utakon ahol autóforgalom van. Biciklizni a parkokban, a sétányokon lehet.

VIZI TAXI

taxi

Különleges közlekedési eszköz Dubaiban a Bur Dubai és Deira között közlekedő vízi taxi. Olcsó, gyors, élményszerű kis fahajók. Városnéző programra is kibérelhetők, de az már sokkal drágább.

TAXI

A taxi a legáltalánosabb közlekedési eszköz. Nagyon kényelmes, és az olcsó benzin miatt taxizás is sokkal olcsóbb, mint otthon. Már messziről felismerhetők a Dubai Transport Company, a helyi közlekedési társaság krémszínű autói. A taxizás még egyedülálló nők számára is biztonságos. Arra az esetre, ha egy hölgy turista fél beülni egy férfi mögé vannak női taxik is (rózsaszínűek, nők vezetik őket). Csúcsidőben nehéz találni taxit. A taxisok többnyire indiaiak, pakisztániak.

Előfordulhat, hogy az utas és a taxis félreérti egymást nyelvi akadályok miatt. Utcanevek helyett célszerűbb ismertebb hoteleket, éttermeket, bevásárlóközpontokat megadni, így talán a taxisok hamarabb odatalálnak, ahová szeretnénk. Az átverés nem jellemző, de jó képben lenni a távolságokat illetően. Ha a taxis túl gyorsan vezet. Nyugodtan lehet rájuk szólni és lassításra kérni. Borravalót illik adni, kb. 5-10 dirhamot.

METRO

A metrózás nagyon tiszta praktikus, kényelmes. Minden rendezett, modern, szép. A dubai metró első osztályán (First Class Gold Ticket) utazni önmagában érdekes program lehet. Az ablakon keresztüli látvány miatt a metrózás egyfajta városnéző programnak is megfelel. A metró a földfelszín felett halad. Egy pár megálló a föld alatt van, néha a hidak felett vagy alatt megy el. Külön kocsi van fenntartva kizárólag a nőknek és a gyerekeknek. A többiben akárki utazhat, vegyesen férfi, nő, gyerek. A megállóknál biztonságosak, üvegfallal kerülik el a baleseteket. Magas pénzbüntetés jár annak, aki véletlenül elalszik, vagy eszik-iszik a metrón. Az összes megállóban és az útvonalon van térerő és wifi. Az egész metró légkondicionált és automatikus. Jelenleg a piros és a zöld vonal működik, de tervben van a kék és a lila vonal megépítése.

A metró szombattól szerdáig 6.00-23.00, csütörtökön 6.00-00.00, pénteken 13.00-00.00 óráig közlekedik, 6-8 percenként, 90 % -os pontossággal.

1 fő esetében a metró az olcsóbb 3-4 fő esetén a taxi.

BUSZ

A buszközlekedést a turisták ritkán veszik igénybe, mert a járatokon nehéz kiigazodni. Európai turisták számára nem is javasolt. Leginkább ázsiai munkások használják, akik az európaiakat megbámulják a buszokon; a nőknek külön részleg van fenntartva, ha ez tele van, akkor nem engednek fel több nőt. A turista házaspároknak külön-külön részen kell utazniuk.
Elől a nők, hátul a férfiak.

AUTÓBÉRLÉS

Aki a rövid időre látogat Dubaiba, annak felesleges autót bérelnie. Csúcsidőben hatalmas a forgalom és ilyenkor tájékozatlan külföldinek nem élvezetes autóvezetéssel bajlódnia. A sebességellenőrzés nagyon aktív. Az esetleges büntetést az autókölcsönző által zárolt pénzből kerül levonásra. A közlekedési lámpáknál is vannak kamerák, így nem ajánlatos sárgában átmenni. Szükség van magyarországi és nemzetközi jogosítványra és egy dombornyomott bankkártyára. Autóbérlésre van lehetőség a reptéren, a szállodákban vagy a bevásárlóközpontokban. Minden bérelt autón van matrica, és a díjat az autó leadásakor kell kifizetni. Jobb oldali közlekedés van és továbbá az utak nagyon jó minőségűek. A sebességhatár 100-120 km/óra.

Közbiztonság

Dubai a világ legbiztonságosabb városai közé sorolható. A rendkívül szigorú helyi törvények és a helyi állampolgárok gazdagsága miatt a közbiztonság kiváló. Elvétve előfordulhat zsebtolvajlás. A szokásos elővigyázatossági szabályokat érdemes betartani.

Magyar külképviselet

A magyar nagykövetség nem Dubaiban van, hanem a szomszédos emírségben, Abu Dhabiban, ugyanis ott van az Egyesült Arab Emírségek fővárosa.
• Telefon: (előhívó szám: 00-971) (2)-6766-190
• Ügyeleti mobil: 971-50-8117-835 (14 – órától kizárólag sürgős esetben)
• E-mail: mission.abu@kum.gov.hu
• Cím: Al Khazna Tower (a Najda Street-en levő Nissan Autószalon melletti épület)
• Levelezési cím: POB 44450 Abu Dhabi
• Fax: (2)-6766-215

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail