Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió és a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városában 1,285,3 km2-en több mint 2,7 millió lakos él. Róma területén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Napjainkban Róma sokszínű kultúrával, évezredes műalkotásokkal várja a városba érkező turistákat.

Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt i.e. 1. századtól i.sz. 7. századig. Rómát I. e. 756-ban alapította Romulus és Remus.

Róma államformája i. e. 509-ig királyság, utána köztársaság volt, majd császárság lett. A császárság korában a római birodalom területe folyamatosan növekedett. A legnagyobb császár uralkodása alatt területe Angliától Szíriáig húzódott. 395-ben a római birodalom kettészakadt Kelet-római és Nyugat-Római Birodalomra. 476-ban a Nyugat-Római Birodalmat megdöntötték a germánok. Ezt követően bomlott a félsziget területe különböző fejedelemségekre és független városállamokra. A félsziget déli része először a Kelet-Római Birodalom, később az arabok, majd a normannok uralma alá került. A félsziget északi része a Német-Római Császárság része lett.

A középkorban már a francia királyok is versengtek a területért. Ekkor terjesztette ki világi hatalmát a pápa is, aki a középkor elejére Közép-Itália jelentős részét uralta. Ekkor lett nagyhatalom Velence. A XVI. század végére azonban Velence hanyatlásnak indult, a félsziget középső részén két jelentősebb hatalom alakult ki: a Toszkán Hercegség és az Egyházi Állam.

Napóleon 1815-ig az egész félszigetet uralta. Napóleon bukása után az osztrákok megszerezték Lombardia és a Velencei Köztársaság területét. Már ebben az időben megerősödött az egységes Olaszország megteremtését célzó mozgalom. Az egyesítést a Habsburg Monarchia és a pápaság sem támogatta. Az egyesítésért folytatott harcokban döntő szerepe volt Garibaldinak, aki felszabadította a félszigetet a franciák és az osztrákok uralma alól.

Az egységes Olaszország 1861-ben alakult meg II. Viktor Emánuel uralma alatt. Velence csak 1866-ban került az olasz államhoz. Róma elfoglalása és a pápák világi hatalmának megdöntése 1870-ben történt meg. Ekkor vonult a pápa a Vatikán területére. 1929-ben sikerült az olasz és az egyházi államnak a lateráni szerződésben egyezségre jutnia, melyben az olasz állam elismerte az Egyházi Állam függetlenségét.

A világháborúk befejezése után az olaszok népszavazás útján döntöttek a köztársasági államforma megalakításáról. A II. világháború utáni párizsi békeszerződés értelmében az ország elvesztette Isztriát és az Adriai-tenger keleti partján birtokolt kisebb területeket.

Bejutás a repülőtérről

Róma-Fiumicino, Leonardo da Vinci repülőtér (távolság a központtól: 33 km)

Busz: A Terravision járatai az érkezési szintről indulnak 100-120 percenként reggel 8:30 és este 20:30 (ellenkező irányban 6:30-18:30) között a Termini vasútállomásra. A jegyek ára 7 €/út, a retúrjegy ára 12 €. A gyerekjegy (5-12 év között) 3,5, illetve 6 €-ba kerül. A jegyek az érkezési terminálban vásárolhatók meg. A menetidő 70 perc.
A CO.TRA.L buszaival éjszaka juthatunk be Róma Termini, illetve Tiburtina állomására. A buszok 60-90 percenként közlekednek. A jegy ára egy útra 5 €(ellenkező irányban 3.62 €) és megvásárolható a buszon is.
Vonat: A Leonardo Express járataival Róma Termini vasútállomására juthatunk be, ahonnan metróval is utazhatunk tovább. A vonatok 30 percenként indulnak 6:37 és 23:37 (ellenkező irányban 5:52-22:52) között. Az egy útra szóló jegyek ára 11 €, a menetidő 35 perc. A 12 éven aluli gyermekek szülői kíséret mellett ingyen utazhatnak. A jegyek megvásárolhatók a reptéri vasútállomáson, a TABAC-ban.
A Metropolitan Train FR1 járatai reggel 5:57 és este 23:27 között 15-30 percenként közlekednek. A Róma Ostiense állomáson, illetve a Tiburtina állomáson metróra szállhatunk át. A jegy ára egy útra 5,5 €, a menetidő 35-40 perc. A 12 éven aluli gyermekek szülői kíséret mellett ingyen utazhatnak. Jegyek szintén a TABAC-ban vásárolhatók.
Taxi: Az érkezési szint elől induló taxik közül a taxiórával rendelkező fehér színűeket javasolt igénybe venni. Róma központjába az út költsége kb. 55-60 €. További költségek elképzelhetők a csomagok miatt, illetve a hétvégi, éjszakai utazás kapcsán. A menetidő 40-45 perc.

Róma-Ciampino (távolság a központtól 15 km)

Busz: A Terravision buszai a repülőgép leszállása után kb. 40 perccel indulnak a város felé, a Róma Termini vasútállomásra. A városból pedig 3 órával a gép felszállása előtt indulnak a buszok a repülőtérre. A menetidő 40 perc. A jegyek ára oda-vissza útra 14 €, egy útra 8 €, a gyerekjegy – 5 és 12 éves kor között – 4 €/út, a retúrjegy 7 €.
A CO.TRA.L buszok az Anagnina metróállomásra (Line A) közlekednek és megállnak a Ciampino vasútállomáson is. A buszjegyek megvásárolhatók az indulási épületben az újságárusnál, vagy a buszon 1 euróért. A buszok reggel 6:00 és 22:40 (ellenkező irányban 6:30-23:10) között általában 40 percenként indulnak, a menetidő 15 perc.
Taxi: Az út 40-60 €, a menetidő kb. 25-30 perc, itt is javasolt a taxiórával rendelkező taxikat választani.

Közlekedés

Róma városában két metróvonal van, az A és a B, amelyek vonala a Termininél találkozik. Hétfőtől péntekig, és vasárnap 5:30 és 23:30 között járnak a metrók, szombaton pedig 5:30 és 0:30 között.

A metrón kívül 241 buszjárat és 6 villamosjárat is közlekedik a városban, amelyek együttesen biztosítják a kényelmes közlekedést Rómában. Éjszaka 23 éjszakai buszjárat segíti a közlekedést, amelyek általában félóránként indulnak a Termini-től, illetve a Piazza Venezia-ról. Az éjszakai buszok megállói könnyedén felismerhetők, mivel táblájuk tetején bagoly látható. Az éjszakai buszok számozása …N (78N, 40N, stb.)

A főbb jegy és bérlet típusok:
BIT: az érvényesítéstől számított 75 percen keresztül érvényes, korlátlan utazásra a buszokon, illetve egy útra érvényes a metrón és a városi vonatokon.  Ára : 1
BIG: az érvényesítéstől kezdve aznap éjfélig érvényes jegy, korlátlan utazásra, valamennyi közlekedési eszközön. Ára: 4
BTI: 3 napig érvényes jegy, korlátlan utazásra jogosít valamennyi közlekedési eszközön. Ára: 11
CIS: 7 napig érvényes jegy, korlátlan utazásra jogosít valamennyi közlekedési eszközön. Ára: 16
BIRG: az érvényesítéstől kezdve aznap éjfélig érvényes jegy, amely korlátlan utazásra jogosít Rómán belül a buszokon és metrón, valamint városi és regionális vonatokon is. Ára: 2.5 és 10.5 €között lehet, az utazás során érintett területek számától függően.
BTR: az érvényesítéstől kezdve három napig érvényes jegy, amely korlátlan utazásra jogosít Rómán belül a buszokon és metrón, valamint városi és regionális vonatokon is. Ára: 6.5 és 28.5 EUR között lehet, az utazás során érintett területek számától függően.
CIRS: az érvényesítéstől kezdve hét napig érvényes jegy, amely korlátlan utazásra jogosít Rómán belül a buszokon és metrón, valamint városi és regionális vonatokon is. Ára: 9 és 41 € között lehet, az utazás során érintett területek számától függően.

Látnivalók

Valamennyi állami múzeum látogatása ingyenes 18 év alatti, illetve 65 év feletti EU állampolgárok számára. 50 százalékos kedvezmény jár valamennyi múzeum belépőjének árából 18 és 25 év közötti EU állampolgárok számára.

Roma Archeologia Card: 7 napig érvényes kártya, amely belépésre jogosít többek között a Római Nemzeti Múzeum épületeibe, a Colosseumba, a Palatine-be, Caracalla fürdőjébe.
Ára: 27.5 €és megvásárolható az érintett nevezetességek pénztáraiban.

Vatikán: A pápai állam a világon a legkisebb önálló állam, a katolikus egyház központja. Területe csak fél négyzetkilométer, és mindössze 1000 ember lakja, egyházi személyek és személyzetük. A téren található múzeumokban található meg többek között a Laokoon szoborcsoport és a Sixtusi-kápolna is.

Szent Péter tér: A Vatikán és így a kereszténység központja is ez a csodálatos, 284 oszloppal körülvett tér. Bernini tervei alapján épült fel a XVII. században. A tér közepén álló 9 méter magas obeliszket még Caligula hozatta Rómába Egyiptomból. Érdekesség, hogy a két szökőkút és az obeliszk között van egy-egy sötét színű márványlap, ahonnan nézve az oszlopsor egyetlen oszlopnak látszik.

Szent Péter bazilika: A világ egyik leghíresebb ellipszis terén épült fel ez a gigantikus méretű keresztény templom, aminek helyén eredetileg álló templomot 326-ban szentelték fel, de 1000 év múlva lerombolták, és felépítették a jelenlegit, amely 1626-ra készült el. A világ legnagyobb temploma, amely 60 000 ember befogadására képes. A mennyország kulcsával ábrázolt bronz Szent Péter szobor a főoltár mellett látható. Az épület dísze a 119 méter belmagasságú hatalmas kupola, amelybe lifttel is fel lehet menni. 44 oltár, több mint 800 oszlop jelzi gigantikus méreteit. Raffaello és tanítványai díszítették II. Gyula pápa 4 szobából álló lakrészét 1508-tól 16 éven át. Michelangelo piétáját golyóálló üveg alatt őrzik néhány éve.

Nyitva tartás:
Október-március: H-V: 7:00-18:00
Április-szeptember: H-V: 7:00-19:00

Kupola nyitva tartása:
Október-március: H-V: 8:00-16:45
Április-szeptember: H-V: 8:00-18:00

Árak: A bazilika látogatása ingyenes
Kupola látogatása: Lépcsőn: 6 € (összesen 530 lépcsőfok), Lifttel: 11 € (a lifttel az első 200 lépcsőfokot lehet kiváltani)

 

Vatikáni Múzeum és a Sixtusi-kápolna: A pápa magánkápolnája, amelynek híres, Teremtés című freskóját Michelangelo II. Gyula pápa megrendelésére készítette, közel ezer négyzetméteres nagyságú. Az utolsó ítélet szintén Michelangelo műve, ami az oltár falát őrzi. Itt szokták a pápaválasztásokat is tartani.

Nyitva tartás: Hétköznaponként többnyire 8:30-18:00 között tart nyitva (utolsó belépés 16:00-kor).
Vasárnaponként többnyire zárva, kivéve minden hónap utolsó vasárnapját, amikor a látogatás ingyenes. Ekkor 8:30-14:00 között tart nyitva (utolsó belépés 12:30-kor).
Október végétől március elejéig: Hétfőtől szombatig többnyire 10:00-13:45 között tart nyitva (utolsó belépés 13:30-kor).

Zárva tart az alábbi ünnepnapokon: Január 1, 6. , Február 11., Március 19. , Április 8-9., Május 1, 22. , Augusztus 14-15., November 1. , December 8, 25-26.

Árak: A Vatikáni Múzeumokban és a Sixtusi-kápolnában egyaránt érvényes jegy csak a vásárlás napjára szól.
Normál jegy: 14
Kedvezményes jegy (14 év alattiak számára): 8
Ingyenes: minden hónap utolsó vasárnapján, valamint 6 év alatti gyerekek számára mindig.

Colosseum: A romjaiban is monumentális Colosseum, az örök város jelképe, az I. században (72-80) épült, Néró korábbi mesterséges tavának helyén. Nevét Néró óriási szobráról, a Colossus-ról kapta. A római császárkorban gladiátorküzdelmeket, állatviadalokat láthatott itt az a 60 ezer néző, aki bejutott az amfiteátrumba, a középkorban aztán erődítményként, majd később kőbányaként használták.

Nyitva tartás: Minden nap
Február közepe-március közepe: 9:00-16:30
Március közepe-augusztus vége: 9:00-19:00
Szeptember: 9:00-18:30
Október: 9:00-18:00
November-március: 9:00-16:00
Zárva tart: Január 1. , December 25.
Árak:  Normál jegy: 15.50
Kedvezményes jegy 18-24 év közötti EU állampolgárok számára: 10.50
Kedvezményes jegy 18 év alatti és 65 év feletti EU állampolgárok számára: ingyenes
A jegy a Palatinusra is érvényes.

 

TIPP: Érdemes a Palatinusnál megvenni a jegyet, mert nincs akkora sor, mint a Colosseum előtt, és az itt megvásárolt jegy soron kívüli bejutást biztosít a Colosseumba.

Pantheon: A II. században Hadrianus császár építtette a Pantheont, amelynek kupolája Michelangelot is megihlette a Szent Péter bazilika építésekor. Érdekesség, hogy a Pantheon bejárata felett Agrippa neve látható, pedig a Pantheon Hadrianus idejéből származik, aki a történészek megtévesztésére hagyatta fent az eredeti kiírást. Raffaello és más hírességek földi maradványait itt helyezték örök nyugalomra.
Nyitva tartás: H-Szo: 9:00-18:30, V: 9:00-13:00 , Ünnepnapokon: 9:00-13:00
Árak:  Belépés ingyenes

Piazza Navona: Róma egyik leglátogatottabb tere, amely nagyon hangulatos színfoltja a városnak három szökőkútjával, kávézóival és a sok-sok mutatványossal. Egykor itt egy 30 000 ember befogadására képes stadion állt, ma ez a tér ad helyet a karácsonyi vásároknak.

Capitolium – Campidoglio: Róma egyik dombján épült fel az ókorban Jupiter temploma. Napjainkban széles lépcsősoron juthatunk fel a főtérre, ahol egymással szemben két palotát építettek fel, amelyek ma múzeumként működnek. Itt látható például a capitoliumi nőstény farkas, a Capitoliumi Venus.

Forum Romanum: Az ókori Római Köztársaság idején Kr. előtt VI. századtól a politikai, vallási és kereskedelmi élet központja volt, de a császárkorban is tovább bővült. Híres építmények láthatóak itt a romjaiban is Róma nagyságát idéző nagy téren. Például a Curia, a Septimus Severus diadalíve, a Vesta szüzek temploma, stb.

Nyitva tartás: Minden nap
Április-szeptember: 8:30-19:00
Október-március: 8:30-16:30
Zárva tart: Január 1., December 25.
Árak:  A Forum Romanum látogatása ingyenes

Constantinus diadalíve: A Colosseum mellett építették Constantinus császár dicsőségére a 3 kapus domborművekkel ékesített diadalívet a Kr. utáni IV. század első felében.

Spanyol lépcső – Scalinata della Trinita dei Monti: 1726-ban készült el a Pinció-halomra vezető különleges, barokk lépcsősor, ahova a turisták tömege látogat el minden évszakban.

spanyollepcso

Angyalvár: Eredetileg Hadrianus császár temetkezési helyéül épült, majd erődítményként használták a barbár betörések idején. Ma fegyver és festménygyűjteményeknek ad helyet.

190_Angyalvar_P6111652

Circus Maximus: Kr. e. IV. században épült a ma már fűvel benőtt rom stadion, amiben egykoron kocsiversenyeket és atlétikai viadalokat rendeztek.

Trevi kút – Fontana de Trevi: A XVIII. században itáliai mesterek építették fel a barokk szoborcsoportot, amely körül medencébe zuhog a víz. Róma szökőkútjai közül ez a legismertebb. A nap minden órájában turisták állják körül, akik pénzt dobálnak a medencébe, remélve, hogy rájuk is igaz lesz a monda, miszerint aki pénzt dob a kútba, vissza fog térni a városba.

trevikut

FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail