Az O2 egy hatalmas szórakoztató-központ Greenwich-félszigeten, Délkelet-Londonban, az Egyesült Királyságban. Az épületkomplexum magába foglal egy arénát, mozit (VUE), kiállítási területet, éttermeket, bárokat, belső promenádokat (sétáló utca). A hatalmas kupola alakú épület eredetileg Millennium Dome néven épült abból a célból, hogy helyet adjon az ezredfordulós kiállításoknak és rendezvényeknek. A Millennium Dóm köznapi elnevezéssel „The Dome”-ként volt ismeretes. Sokszor téves nevekkel illetik, így például O2 Dome, O2 Centre (ami azért hibás, mert így hívják a Finchley Roadon található bevásárlóközpontot), vagy az O2 Aréna (ami valójában az épület belsejében található rendezvényarénára vonatkozik). A nevet az O2 Plc. vásárolta (mai nevén Telefónica Europe Plc) a fejlesztőitől, azaz az Anschutz Entertainment Group-tól (AEG) a terület rehabilitálása idején.

A Millennium Experience kiállítást követően számos ötlet felmerült a Millennium-dóm szerkezetének hasznosításával kapcsolatban, azonban a többségük nem volt sikeres a megvalósításhoz. A dóm 2008. május 31-i átkeresztelésekor az érdeklődés középpontjába került, hirdetve, hogy ettől fogva szórakoztatókomplexum a jövőbeli funkciója. Az újrahasznosításkor az épület tetőszerkezetéhez nem nyúltak, azonban a belső kialakítás és az épület környezete, a North Greenwich állomás és a QE2 hajóállomás teljesen új arculatot kapott.

Az O2 Aréna egy többfunkciós fedett aréna a londoni O2 szórakoztató- és sportkomplexum belsejében, Greenwich kerületben, Délkelet-Londonban, az Egyesült Királyságban. 23 000 fős befogadóképességével (függ a rendezvény típusától) ez Európa egyik legnagyobb arénája a MEN Arénával (Manchester), a Lanxess arénával (Köln) és a Belgrád Arénával (Belgrád) párhuzamban. Megnyitását követően átvette “A világ legtöbb rendezvényének helyt adó aréna” címet a MEN Arénától, amely 2001 óta birtokolta ezt a címet.Címe: Peninsula Square, London SE10 0DX

 

Megközelítés:

A környék tömegközlekedését a North Greenwich állomás teremti meg, amelyet az ezredfordulós kiállítás előtt nyitottak meg. Itt található a Jubilee line állomása és a helyi buszjáratok megállója. A hajóállomásról a Thames Clipper társaság üzemeltet sétahajókat a londoni közlekedési társaság London River Services divíziója számára. Az épület jelenlegi bérlője, az AEG megvásárolta a Thames Clipper céget, hogy közvetlen hajójárat indulhasson London belvárosa és az O2 között. Akárcsak menetrend szerinti hajójáratot, a Thames Clipper gyorsjáratot (katamarán) is közlekedtet O2 Express néven.

A helyszín legkönnyebben Metróval közelíthető meg. A legközelebbi megálló a Jubilee Line – North Greenwich – állomása. A North Greenwich-i állomásról hét buszjárat tart az O2 felé, a buszok csaknem percenként hagyják el a pályaudvart.


 Alaprajzok:

The-O2-venue-map-2015-North-Greenwich

o2


FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail