A nagy elektronikai üzletek után a turisztikai cégek, a szolgáltatók, az utazási irodák, a szállodák is rárepültek a hírek Black Friday-kampányra, hogy „kihagyhatatlan” árakkal bombázzák az utazni vágyókat. Ám az akció nem is jelent mindig kedvezőbb árat. Szerintünk utazni okosan kell és nem olcsón!

Az utóbbi napokban csak úgy záporoznak az e-mailek, a közös bennük, hogy szinte mindegyikben szerepel a Black Friday, azaz a fekete péntek kulcsszó. Ez elvileg azt jelentené, hogy az ajánlatban szereplő árak kihagyhatatlanok, sokszor 50–70 százalékos kedvezmény is megjelenik az ár felett.
 
A tudatos utazóknak azonban tudniuk kell, hogy akkor és csakis akkor tudnak valóban kedvező áron jegyet, szállást, nyaralást foglalni, ha előzetesen felmérik a kínálatot, és megközelítőleg tudják, hogy egy-egy terméknek mi az ára. Nem szabad bedőlni a százalékoknak, hiszen ezek csak marketingcélok, mindig azt kell figyelni, hogy mennyi a végösszeg. Néhány példával illusztrálva a mostani kampányokat: egy utazási iroda most 50 százalékos fekete pénteki kedvezménnyel kínálja az utazásokat. Csakhogy, mivel folyamatosan követjük az árak alakulását, tudjuk, hogy pontosan ez az utazás egy hónappal ezelőtt is ugyanannyiba került, csak akkor nem volt fölé írva egy áthúzott dupla ár, mellette az 50 százalékos Black Friday-kedvezmény. Egy másik oldalon 90 százalékos kedvezményt találtunk, egy hotelszobát kínáltak ilyen akcióban. Hát nem megéri? Nem! Ugyanis az a szoba sose volt 980 euró éjszakánként, sőt, két hónappal ezelőtt 75 eurós áron is le lehetett foglalni, ugyanarra az időszakra.
 
De számos olyan e-mailt is kaptunk, amelyek valóban olcsóbban kínálták most a szolgáltatásokat, mint korábban – volt, amelynél a kedvezmény tényleges volt, volt olyan is, amely olcsóbban adta ugyan a szállodai szobát, mint korábban, ám a mellé írt százalékos kedvezmény nem volt igaz. De vannak olyan utazási oldalak is, amelyek extra szolgáltatást kínálnak – ingyenreggeli, ingyenes masszázs, ingyenes reptéri transzfer –, ami jelentős megtakarítást jelenthet.
 
A fenti példák is azt mutatják, hogy akkor tudunk igazán olcsón utazni, ha már korábban elkezdjük figyelni az árakat, és tudjuk, hogy az általunk választott célállomásra kb. mennyibe kerülnek a jegyek, milyen árfekvésben tudunk ott szállást foglalni stb. Ha ezt tesszük, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy például egy bangkoki repülőjegy 400–500 körüli áron nagyon kedvező, de hiába jelenik meg az „50 százalékos szuper akció” címke, akkor sem olcsó egy 600 eurós jegy. New York-i jegyeknél pedig most 350 euró alatt olcsó, 300 alatt pedig szuperolcsó, de a mostani Black Friday-akciókkal hirdetett 550 euró nem az. A szállodai ajánlatoknál is hasonló a helyzet, a 70–100 eurós négy-, ötcsillagos szobaár olcsónak minősül, de hiába kínálják 70 százalékos „Black Friday” vagy bármilyen más akcióban 150 euróért, az nem olcsó.

Atletico Madrid – Real Madrid belépőjegyek már 285 €/jegyártól + WizzAir repülőjegy 20 000,-/fő (62 €) + 3 éj 4*-os hotel kétágyas szobában reggelivel 185 €/fő = 532 € (BFár 479)
SS Lazio – AS Roma belépőjegyek már 125 €/jegyártól + WizzAir repülőjegy 30 000,-/fő (100 €) + 3 éj 4*-os hotelben kétágyas szobában reggelivel 100 €/fő = 325 € (BFár 479 euró)
FC Barcelona – Espanyol belépőjegyek már 105 €/jegyártól + Ryanair repülőjegy 60 000,-/fő (185 €) + 3 éj 4*-os hotelben kétágyas szobában reggelivel 175 €/fő = 465 € (BFár 479 euró)
 

 
FacebookTwitterGoogle+PinterestPrintEmail